Praha 27. dubna 2020 – Ceny nemovitostí rostly v roce 2019 rychlým tempem, ještě rychleji rostly ceny bytů i pronájmů ve velkých městech, do kterých se stěhuje čím dál více lidí za prací a městským životem. Současné omezení způsobené pandemií koronaviru se realitního trhu dotýká, ale ne všude.

„V souvislosti s růstem cen se hovořilo o takzvané realitní bublině, která nyní pravděpodobně splaskne, protože dojde k ekonomickému zpomalení,“ říká Jiří Kozumplík z realitní kanceláře CENTURY 21 Realitas Central. „V současné době se realitní trh hodně zpomalil. Jeho rozeběhnutí lze očekávat až po zrušení krizových opatření, kde čekáme asi dvou- až tříměsíční náběh, protože nemovitosti se budou prodávat i dále,“ doplňuje Tomáš Jelínek, provozní ředitel CENTURY 21 Czech Republic.

Lze předpokládat, že toto náhlé zpomalení trhu bude dopadat i na ceny nemovitostí, které se ale budou více řídit poptávkou. „Ve velkých městech stále není dostatek bytů, o které ale může mírně poklesnout zájem právě v kontextu koronaviru covid-19. Očekáváme ovšem spíše stagnaci cen. V méně atraktivních lokalitách mimo velká sídla pak může dojít i k mírnému poklesu,“ odhaduje Tomáš Jelínek.

Developerské projekty nezlevní

Novostavby a developerské projekty hodnotu neztratí, jelikož v České republice je oproti jiným zemím zdlouhavé získat stavební povolení, tudíž je nových staveb málo a poptávka po nich značně převyšuje nabídku. „Díky tomuto jevu se předpokládá, že ceny těchto nemovitostí nebudou ani při splasknutí realitní bubliny v příštích letech klesat,“ říká Jiří Kozumplík.

Developerské stavby jsou dlouhodobé projekty, které by měly počítat i s podobnými výkyvy. Cenu developerského projektu dnes nejvíce ovlivňují ceny pozemků, zdrojů a lidské práce. „Největší zisky má především stát ve formě daní. Z důvodu nárůstu ceny práce v posledních letech a cen materiálů jsou ceny jasně definované, zisky developerů jsou v jednotkách procent. Proto bych očekával spíše vstřícný krok ze strany státu, který by měl přehodnotit schéma zdanění výstavby a bydlení celkově,“ doplňuje Tomáš Jelínek.

Ceny bytů ovlivňuje jejich nedostatek a nová výstavba, která by doplnila chybějící kapacity zejména ve velkých městech. Současná legislativa neumožňuje rychlé spuštění nových staveb. Běžně se od zahájení projektu k zahájení výstavby čeká kolem pěti až osmi let. Za tu dobu developeři musí vyřešit velké množství byrokratických a právních úkonů. Proto se v nejbližší době nedá čekat dramatická změna, i kdyby došlo k rychlému schválení nového stavebního zákona.